ZAGORKINI KNJIŽEVNI DANI

S veseljem vam najavljujemo 2. Zagorkine književne dane koji su započeli raspisivanjem književnog natječaja za kratku priču u listopadu prošle godine, dok će se glavnina događanja odvijati od 1. do 10. ožujka 2022.

Na natječaj nam je pristiglo čak 227 priča iz zemlje i inozemstva (Nizozemska, BiH, Srbija, Slovenija, Italija, Njemačka), dakle i više nego prošle godine, što je i bilo za očekivati i natječaj je očito prepoznat kao nešto vrijedno. Prijavilo se i nekoliko naših sugrađana, također više nego prošle godine, što nam je izuzetno drago.

Žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Ivan Jozić i Olja Savičević Ivančević izabrao je pobjedničke kratke priče te ćemo dodijeliti sljedeće nagrade:

• prvu nagradu u iznosu od 3.000,00 kuna neto

• drugu nagradu u iznosu od 2.000,00 kuna neto

• treću nagradu u iznosu od 1.000 kuna neto.

Uz novčane nagrade, tu su i druge vrijedne nagrade našeg sponzora Badel 1862.

https://nkv.hr/predstavljamo-nagradene-autorice/

Nagrađene kratke priče i priče ostalih finalista objavljene su na internetskim stranicama Narodne knjižnice Vrbovec:

https://nkv.hr/finalisti-2-natjecaja-za-kratku-pricu/

Dodjela nagrada i javno predstavljanje nagrađenih autorica i njihovih kratkih priča održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u subotu, 5. ožujka 2022. godine u povodu obilježavanja rođenja naše književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke (rođene 2. ožujka 1873. u Negovcu pokraj Vrbovca) po kojoj ovaj natječaj i nosi ime.

Inače, program je osmišljen prema ideji Irene Skopljak Barić koja je ujedno i suorganizatorica.

Za vizualno rješenje, koje je ove godine i dorađeno, zaslužna je Valerija Jakuš.

Sponzor je i ove godine Badel 1862. Program je sufinanciran sredstvima Grada Vrbovca, Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Društva hrvatskih književnika na čemu svima zahvaljujemo. Zahvaljujemo i svima ostalima koji prepoznaju vrijednost ovog programa i pomažu u njegovoj realizaciji.

Osim natječaja, program Zagorkini književni dani obuhvaća i različite radionice namijenjene djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a od ove godine pripremamo i događanja za odrasle. Za osnovnoškolce pripremamo radionice Od teksta do slike i Od slike do teksta koje će održati prof. Irena Skopljak Barić i Ivan Mak iz udruge Artoratorij.

Radionicu za srednjoškolce o novinarskom uređivanju s naglaskom na temama o književnosti, umjetnosti i kulturi održat će Ivan Herceg, književnik, urednik časopisa Poezija i redaktor u Jutarnjem listu.

Za odrasle pripremamo čitaonicu Zagorkinih djela koju će voditi Josipa Dragičević, književnica i doktorica znanosti koja se dosta bavila ženskim pismom.

Dan nakon toga pripremamo književni susret s Julijanom Matanović koja je već poznata našoj vrbovečkoj publici s književnog susreta 2018. godine. Predstavit ćemo djela ove književnice i sveučilišne profesorice koja se u svojem radu bavila ženskim pismom, kao i Zagorkom. Razgovor će voditi prof. Irena Skopljak Barić.

Kao završno događanje u subotu 5. ožujka bit će održana već spomenuta dodjela nagrada za najbolju kratku priču i time ćemo završiti 2. Zagorkine književne dane.

Mateja Hrgovan