Zavičajna zbirka

Zavičajna zbirka Narodne knjižnice Vrbovec nastajala je prikupljanjem knjižnične građe iz općega i zaštićenoga fonda Knjižnice, prema kriteriju zavičajnosti. Zavičajna zbirka sustavno se formira od osamostaljenja Knjižnice 2000. god., a od 2006. god. vodi se posebna knjiga inventara Zavičajne zbirke.

Petar Zrinski

Zavičajna zbirka obuhvaća područje grada Vrbovca i pet okolnih općina: Dubravu, Gradec, Farkaševac, Preseku i Rakovec. Zbirka ima iznimnu vrijednost i značaj jer pruža uvid u kulturni, društveni, politički i gospodarski život naše lokalne zajednice nudeći bogate izvore znanja i stvaralaštva iz svih područja. Uvid u građu omogućuje stjecanje znanja o kulturi, povijesti, tradiciji i običajima našega zavičaja, o djelovanju i radu značajnih osoba, ustanova i udruga, umjetničkom stvaralaštvu te drugim specifičnostima našega kulturno-povijesnog naslijeđa.

Zbirka je smještena u vitrinama i zaštićena je. Osim knjiga, prikuplja se i AVE građa, periodika, sitni tisak te ostala vrsta građe čiji su autori ili sadržaj na bilo koji način vezani uz Vrbovec i okolne općine. Zavičajna zbirka stvara se, njeguje i čuva jer je važna sastavnica baštine vrbovečkoga kraja i pouzdan izvor građe za mnoga istraživanja.

Fond Zavičajne zbirke ne posuđuje se izvan Knjižnice. Građa se može koristiti isključivo u čitaonici tijekom radnoga vremena Knjižnice uz dozvolu dežurnoga knjižničara. Ukoliko Knjižnica posjeduje više primjeraka iste građe novijeg datuma, ti se primjerci nalaze u općem fondu Knjižnice i mogu se posuđivati prema pravilima posudbe. Fond Zavičajne zbirke moguće je pretraživati pomoću e-kataloga Knjižnice na našoj mrežnoj stranici.

Radno vrijeme

Ponedjeljak: 11:00 – 19:00
Utorak: 7:30 – 15:30
Srijeda: 11:00 – 19:00
Četvrtak: 7:30 – 15:30
Petak: 7:30 – 15:30
Druga subota u mjesecu: 9:00 – 13:00

Kontakt

Narodna knjižnica Vrbovec
Trg Petra Zrinskog 7, 10340 Vrbovec
01/2791-043
knjiznica.vrbovec@gmail.com
OIB: 76589521396

Najčitanije knjige

Korisne poveznice