Josipa Dragičević: Radionica »Što je moja krivnja? ili o hrvatskoj ženskoj autobiografiji«

Radionica Josipe Dragičević pod nazivom »Što je moja krivnja? ili o hrvatskoj ženskoj autobiografiji« održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u četvrtak, 3. ožujka 2022. od 18:00 sati.

Radionica će biti održana u sklopu programa Zagorkini književni dani.

Na temelju izabranih autobiografskih tekstova hrvatskih književnica polaznici radionice će se upoznati s teorijskim postavkama autobiografske književnosti i napose »ženskoga pisma«, pri čem će se posebna pozornost posvetiti analizi autobiografije Što je moja krivnja? Marije Jurić Zagorke. U drugom dijelu radionice polaznici će se okušati u pisanju kraćega priloga, autobiografskoga ili kritičkoga osvrta na temu radionice.

Josipa Dragičević rođena je 1978. u Dubrovniku. Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je kroatologiju i filozofiju, potom i doktorirala s temom Hrvatske književnice 19. stoljeća i njihova recepcija u hrvatskoj književnoj historiografiji. Bila je zaposlena u Matici hrvatskoj, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te kao vanjska suradnica u nastavi na Fakultetu hrvatskih studija.

Područje znanstvenoga interesa Josipe Dragičević je povijest hrvatske književnosti s naglaskom na razdoblje 19. i 20. stoljeća te posebice teme vezane za književnost koju stvaraju žene. Objavila je knjigu Književnost u hramu ljubavi. Hrvatska nacija, rod i književnost u prvoj polovici 19. stoljeća (Ex Libris, 2017), a znanstvene i stručne radove u nizu znanstvenih publikacija, časopisa i novina.

Piše poeziju i prozu te je objavila knjigu za djecu Lina u šeširu (Sipar, 2014) uvrštenu na popis preporučenih slikovnica objavljenih 2014. prema izboru Hrvatskoga knjižničarskoga društva, a koja se za ilustracije Tomislava Zlatića našla u užem izboru za Nagradu Grigor Vitez.