U organizaciji Srednje škole Vrbovec sinoć je u Narodnoj knjižnici Vrbovec održano predavanje pod nazivom S poštovanjem prema namirnicama.
Predavači su bili Denis Poznovija i Marijana Radić, nastavnici iz Srednje škole Vrbovec od kojih smo imali priliku saznati sve o štedljivoj kupovini namirnica, odgovornom kuhanju, reduciranju otpada u kuhinji i konceptu zero waste. Predavači su nas podsjetili i na to koliko dugo se pojedine namirnice mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču te koje se namirnice ne smiju podgrijavati. Podijelili su s nama i poražavajuće podatke o bacanju hrane.
Zero waste je koncept života s ciljem smanjenja otpada, odnosno njegove ponovne uporabe. Naglasak je na uporabi održivih materijala (staklo, drvo, metal), izbjegavanju jednokratnih proizvoda (npr. plastične čaše) ili onih manje kvalitete. Ovaj koncept je put prema održivoj budućnosti, a ono što svatko od nas može napraviti je smanjivanje neplanske i impulzivne kupnje, odlazak u kupnju s vlastitim platnenim vrećicama, ponovna uporaba staklenki, kupnja hrane u rinfuzi, odvajanje otpada. Od ostataka hrane mogu se osmisliti novi obroci, a fermentiranje, sušenje, dimljenje ili ukiseljavanje odlični su i zdravi načini čuvanja hrane kod kuće i smanjenja otpada.













