Održano predavanje Jezična raznolikost Europe

Povodom Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna, sinoć je u Knjižnici održano predavanje Jezična raznolikost Europe. Predavanje su održale naše Vrbovčanke i profesorice u Srednjoj školi Vrbovec, Irena Habeš Koprić i Iva Habeš Lončarić.

Europski dan jezika temelji se na inicijativi Vijeća Europe iz 2001. godine, a glavni su ciljevi Europskog dana jezika:

  • upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje;
  • promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati;
  • poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.

Ovogodišnji Europski dan jezika obilježili smo zanimljivim predavanjem o jezičnoj raznolikosti našega kontinenta. Predavačice su nas provele po Europi i govorile nam o jezicima i jezičnim skupinama te neobičnostima i zanimljivostima iz pojedinih jezika, o neočekivanim sličnostima i razlikama među jezicima, o važnosti učenja stranih jezika.

Irena Habeš Koprić profesorica je engleskog jezika i književnosti i povijesti. Uz rad u školi, bavi se prijevodima i lekturama te radi u udruzi Avis Rara Studio.

Iva Habeš Lončarić profesorica je engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Uz rad u školi, bavi se i prijevodima te je zanimaju glazba, ples i čitanje. 

Zahvaljujemo predavačicama na poučnoj i zanimljivoj večeri, kao i svim posjetiteljima na dolasku i pažnji!