ZAGORKINI KNJIŽEVNI DANI 2023.

S veseljem vam najavljujemo 3. Zagorkine književne dane koji su započeli raspisivanjem književnog natječaja za kratku priču u listopadu prošle godine, dok će se glavnina događanja odvijati od 14. do 22. ožujka 2023.

Na natječaj nam je pristigla 181 priča iz zemlje i inozemstva (Srbija, Bosna i Hercegovina, Italija, Nizozemska, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Norveška).

Žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Ivan Jozić i Olja Savičević Ivančević izabrao je pobjedničke kratke priče kojima ćemo dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu:

Nagrađene kratke priče i priče ostalih finalista objavljene su na internetskim stranicama Narodne knjižnice Vrbovec:

Dodjela nagrada i javno predstavljanje nagrađenih autora i njihovih kratkih priča održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u subotu, 18. ožujka 2023.

Osim natječaja, program Zagorkini književni dani obuhvaća i različite radionice i književne susrete namijenjene djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te književni susret za odrasle. Za osnovnoškolce pripremamo susret s Ivom Bezinović-Haydon (prošlogodišnja pobjednica natječaja za kratku priču) i Hrvojem Kovačevićem (čija su djela zastupljena u lektiri), a za srednjoškolce susret s Ivanom Jozićem i Vidom Meić, književnikom i likovnom umjetnicom koji su udružili snage i zajedno stvorili knjigu priča i grafika. Susreti za učenike održat će se u školama.

Za odrasle pripremamo književni susret s Đurđicom Čilić koja će nam predstaviti svoju knjigu Novi kraj 22. ožujka u 19 sati u Narodnoj knjižnici Vrbovec.

U subotu, 18. ožujka bit će održana već spomenuta dodjela nagrada u 11 sati u Narodnoj knjižnici Vrbovec.

Program je osmišljen prema ideji prof. Irene Skopljak Barić koja je ujedno i suorganizatorica.

Organizator programa je Narodna knjižnica Vrbovec.

Za vizualno rješenje, koje je ove godine dorađeno, zaslužna je Valerija Jakuš.

Sponzori su Turistička zajednica Grada Vrbovca i Badel 1862.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Vrbovca i Zagrebačke županije.

Zahvaljujemo svima koji prepoznaju vrijednost ovog programa i pomažu u njegovoj realizaciji.

Pridružite nam se u obilježavanju Zagorkina 150. rođendana i ovom programu u čast Mariji Jurić Zagorki koji provodimo treću godinu zaredom!