Zagorkini književni dani 2023.

U posljednje je tri godine na natječaj za kratku priču pristiglo oko 600 priča iz Hrvatske i inozemstva, a nekoliko desetaka književnika posjetilo je Vrbovec u sklopu programa Zagorkini književni dani od članova žirija do finalista, nagrađenih autora i književnika koji su održali književne susrete.

Uspješno smo realizirali i priveli kraju treće Zagorkine književne dane.

U listopadu prošle godine raspisali smo 3. književni natječaj za kratku priču „Marija Jurić Zagorka“ natječaj ZA najbolju GORKU priču, posvećen našoj Zagorki, velikoj književnici i novinarki rođenoj u Negovcu 2. ožujka 1873.

Ovim književnim natječajem i cijelim programom Zagorkini književni dani odajemo počast Zagorki, ali i pokušavamo dati priliku svim autorima, afirmiranim i neafirmiranim, za sudjelovanje u književnom natječaju koji bi im mogao pomoći u daljnjem radu i pozicioniranju na književnom polju.

Od ove godine prihvaćamo i radove na svim jezicima regije – hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku. Tema kratke priče bila je slobodna, ali morala je kao i uvijek sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i slično.

Ove godine pristigla nam je 181 priča iz zemlje i inozemstva (Srbija, Bosna i Hercegovina, Italija, Norveška, Nizozemska, Crna Gora, Njemačka, Austrija). Žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Ivan Jozić i Olja Savičević Ivančević odabrao je najbolje kratke priče kojima su dodijeljene novčane nagrade i nagrade naših sponzora Turističke zajednice Grada Vrbovca i Badela.

Nagrađene kratke priče i priče ostalih finalista objavljene su na internetskim stranicama Narodne knjižnice Vrbovec, a pripremili smo i izložbu o našim finalistima koja se može pogledati do 2. travnja.

Dodjelu nagrada i javno predstavljanje nagrađenih autora i njihovih kratkih priča održali smo u Narodnoj knjižnici Vrbovec 18. ožujka. Pobjednik 3. književnog natječaja ZA najbolju GORKU priču “Marija Jurić Zagorka” je Ivan Zrinušić s pričom Motika, drugo mjesto pripalo je Ivi Bezinović-Haydon za priču Četrdeset, prvi put, a treće mjesto osvojio je Jakov Butković s pričom Nestanak Davyja Crocketta.

Osim natječaja za kratku priču i dodjele nagrada, Zagorkini književni dani obuhvaćaju i druga događanja za djecu i odrasle.

Ove godine pripremili smo dva književna susreta za učenike vrbovečkih osnovnih škola: susret s Hrvojem Kovačevićem za učenike viših razreda OŠ Krunoslava Kutena i susret s Ivom Bezinović-Haydon za učenike nižih razreda OŠ Marije Jurić Zagorke. Knjige Hrvoja Kovačevića učenicima su među omiljenim lektirama, a Iva Bezinović Haydon autorica je slikovnica i kratkih priča te naša prošlogodišnja pobjednica na natječaju za kratku priču i ovogodišnja drugonagrađena autorica.

Za srednjoškolce pripremili smo susret s Ivanom Jozićem i Vidom Meić, književnikom i likovnom umjetnicom koji su udružili snage i zajedno stvorili knjigu priča i grafika.

Ovi susreti održani su u školama gdje je obuhvaćen bio veći broj učenika, a ideja je da se same učenike uključi u proces književnog susreta ne samo kao pasivne slušatelje, već i kao moderatore i novinare, što su oni uspješno odradili.

Za odrasle smo pripremili susret s književnicom, profesoricom i prevoditeljicom Đurđicom Čilić 22. ožujka.

Organizator programa je Narodna knjižnica Vrbovec, a program je osmišljen prema ideji profesorice i književnice Irene Skopljak Barić koja je ujedno i suorganizatorica.

Za vizualno rješenje, koje je za ovu godinu dorađeno, zaslužna je Valerija Jakuš.

Sponzori su Turistička zajednica Grada Vrbovca i Badel 1862.

Program ove godine sufinanciraju Grad Vrbovec i Zagrebačka županija na čemu im zahvaljujemo.

Zahvaljujemo Radio Vrbovcu na praćenju, fotografijama i objavama.

Zahvaljujemo i svima ostalima koji prepoznaju vrijednost ovog programa i pomažu u njegovoj realizaciji.