Održan književni susret s Đurđicom Čilić

U povodu Zagorkinih književnih dana održan je susret s profesoricom, književnicom i prevoditeljicom Đurđicom Čilić.

Đurđica Čilić diplomirala je na studiju polonistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranom diplomskog rada iz suvremene poljske književnosti. Radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. 2005. obranila je magistarski rad pod naslovom “Uloga povijesti u poeziji Zbigniewa Herberta”, a 2010. doktorski rad pod naslovom “Oblikovanje autora u poeziji Czeslawa Milosza i Tadeusa Rozewicza. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća te prevodi s poljskoga jezika, uglavnom suvremenu poeziju.

Zbirkom priča Fafarikul predstavlja se u književnosti kao prozaistica, a sinoć nam je predstavila svoj novi roman pod nazivom Novi kraj koji je u tematskom, motivskom i stilskom pogledu svojevrsni nastavak autoričina književnog prvijenca.

Novi kraj je roman fragmentarne kompozicije koji može biti čitan i kao zbirka priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. U romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana je mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti, svoje i one koju žive naši bližnji.
Novi kraj je priča o konačnostima koje odgađamo sve dok za to imamo snage i razloga i o počecima koje izmišljamo kako bismo neumitnost krajeva lakše podnijeli. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka.

Moderatorica susreta bila je profesorica i književnica Irena Skopljak Barić.

Ovim druženjem završili smo Zagorkine književne dane te zahvaljujemo svima na interesu, dolasku i pažnji!