Predavanje dr. sc. Franciske Cettl

Dr.sc. Franciska Cettl
Distopija: grad sadašnjosti kroz ogledalo budućnosti – predavanje uz projekciju
19. 4. 2018. u 19.00 sati 
Narodna knjižnica Vrbovec
 

 

Što znači prikazivati i sagledati suvremeni grad kroz prizmu distopije? 
Distopija se razvija kao književni žanr u europskoj književnosti krajem 19. stoljeća, a zatim tijekom 20. stoljeća u filmskom mediju. Iako nam se možda čini da je vrijeme velikih distopija prošlo s padom totalitarnih režima prve polovice 20. stoljeća, najrecentniji primjeri poput književnog i filmskog serijala Igre gladi govore nam da distopija nastavlja biti veoma relevantna i popularna u suvremenoj kulturi. 
Ovo predavanje nastojat će rasvijetliti tu popularnost baveći se trima ključnim aspektima distopije: odnosom budućnosti i sadašnjosti, ulogom tehnologije i komunikacijskih medija, te prikazom grada i odnosom urbanog i prirodnog okoliša. 
 

 

U sklopu projekta Grad na drugi pogled pitanje kojime se želimo pozabaviti jest: kako nas upravo distopijska slika grada može potaknuti na pozitivne promjene u našem okolišu?

___
FRANCISKA CETTL osnovnu i srednju školu završila je u Vrbovcu. Nakon studija komparativne književnosti i engleskog jezika pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu neko vrijeme radi kao učiteljica engleskog jezika u osnovnim školama u Vrbovcu i Zagrebu. 2010. upisuje MA iz Rodnih studija na Central European University u Budimpešti, a 2012. doktorski studij na istom odsjeku, te 2017. uspješno brani doktorsku tezu o romanima Mary Shelley i H. G. Wellsa. U znanstvenom radu istražuje poveznice između znanstvene fantastike, gotičke fikcije, biopolitike i teorije afekta.Trenutačno radi kao istraživač na projektu o digitalnim arhivima znanja pri Royal College of Art u Londonu. Suurednica je akademskog časopisa Pulse: the Journal of Science and Culture. Živi i radi u Londonu.

___
Grad na drugi pogled Vrbovec 2018. podržavaju:
Ministarstvo kulture, MZOŠ, Zaklada Kultura nova, HAVC i Grad Vrbovec