Održano putopisno predavanje Kontra vjetra

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige zatvorili smo putopisnim predavanjem „Kontra vjetra“ putopisca, pustolova i hodača Gorana Blaževića. Goran je također i autor knjiga Svilim i Karavana, a knjigu Karavana predstavio je kod nas 2021. godine.

Nova putnička priča Gorana Blaževića vodila nas je od zelenog Senegala preko vjetrovite Mauritanije i pustoši Zapadne Sahare, preko urbanog Maroka sve do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu. Nakon što je prehodao balkansku izbjegličku rutu 2016. godine koju je opisao u svojoj knjizi Svilim, Goran se 2020. upustio u novi projekt s ciljem usmjeravanja pažnje na još jednu važnu socijalnu i političku temu. Projekt „Kontra vjetra“ temelji se na njegovoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, a u središtu interesa je praćenje jedne od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe. Na tom mu se putu pridružuje Ivan Mladenović iz Šida pa se tako dvije osobe, koje se nikad prije nisu srele, suočavaju s vlastitim pogledima na svijet i kreću u prelazak čitavog ruba Saharske pustinje isključivo vlastitim snagama – kontra raznih izazova, kontra vjetra koji neprestano puše u suprotnom smjeru. Nakon mjesec i pol dana Goran je stigao do Ceute, no čak i tako blizu kraja, njegov povratak kući otežava izbijanje pandemije stoga čak ni tu njegove pustolovine još ne završavaju…

Zahvaljujemo Goranu na još jednom zanimljivom i poučnom predavanju, kao i našim posjetiteljima na dolasku! Predavanju su prisustvovali i učenici Srednje škole Vrbovec s profesoricom Petrom Čvek Jaić te im zahvaljujemo na interesu za predavanje.