Održana promocija knjige Kak su delali naši stari

U Narodnoj knjižnici Vrbovec jučer se ponovno tražilo mjesto više.

Promocije knjiga u novoj godini započeli smo zavičajnom tematikom i promocijom knjige domaćeg autora, našeg sugrađanina, gospodina Josipa Bešena.

Profesor Josip Bešen diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a Vrbovčani ga poznaju kao nogometaša, sportskog djelatnika i osnivača tvrtke Bejona koja je bila aktivna 30 godina.

Sinoć nam je autor predstavio svoju knjigu Kak su delali naši stari u kojoj na kajkavskom narječju opisuje narodne običaje Ledine i općenito vrbovečkog kraja.

Uvodno se posjetiteljima obratila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan. Promociji je prisustvovao i gradonačelnik Denis Kralj.

O knjizi je uz autora govorila i profesorica Jelena Magoš Kuten koja je napisala predgovor, a stihove su čitale Katarina Zadrija, pjesnikinja i predsjednica udruge Osebunjek, te Marija Petrek, pjesnikinja i članica Udruge.

Udruga Osebunjek promiče kajkavštinu i narodne običaje našeg kraja te obogaćuje kulturni i društveni život Grada, a član Udruge je i naš autor. Josip Bešen ovom je knjigom dao veliki doprinos na istom tom polju.

Autor je u knjigu osim svojih tekstova, koje je izvorno objavljivao u Facebook grupi “Vrbovec…Grade moj”, uključio također i komentare na te tekstove čime je dobio zanimljiv i živ dijalog.

Neki od tekstova nose sljedeće naslove: Hodočasnici na Bistricu, Berba grožđa, Snoboki, Kapelica v Ledine, Badnjak i Božić, Tri kralja, Cesta, Žetva itd., u kojima opisuje običaje svog kraja u svakom od određenih dijelova godine i u raznim situacijama oko kojih se vrtio život naših starih.

Moderator susreta bio je Željko Mušak.

Zahvaljujemo Radio Vrbovcu na objavi i fotografijama:

https://radiovrbovec.hr/vijesti/josip-besen-ako-nebume-i-dalje-cuvali-one-kej-jesmo-onda-nesme-nis/?fbclid=IwAR1Ss3TXCEacGejS6oBbeYHNn0a6rCU-52YqF4qpfiRAtwhUvd8i50u2-_I