64. obljetnica smrti Marije Jurić Zagorke, 30.11.2021.

Marija Jurić Zagorka prva je profesionalna hrvatska novinarka i jedna od naših najvećih književnica.

Borila se protiv mađarizacije, germanizacije, društvene diskriminacije i zastupala je prava žena. Bila je najviše vezana uz Zagreb gdje je i preminula 30. studenoga 1957.

Narodna knjižnica Vrbovec u svojem fondu ima velik broj Zagorkinih knjiga, časopise koje je Zagorka pokrenula i uređivala, fotografije i drugu građu, od čega se velik dio čuva u Zavičajnoj zbirci. Zavičajnu građu možete koristiti u prostoru Knjižnice, a knjige iz općeg fonda dostupne su za posudbu te su i danas jednako tražene, aktualne i popularne.

Ovom prilikom podsjećamo i na književni natječaj koji smo pripremili u čast našoj Zagorki – 2. natječaj ZA najbolju GORKU priču. Više o natječaju možete pročitati na našim mrežnim stranicama:https://nkv.hr/2-natjecaj-za-najbolju-gorku-pricu/

Dodjela nagrada i javno predstavljanje nagrađenih autorica/autora i njihovih kratkih priča održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u subotu, 5. ožujka 2022. godine u povodu obilježavanja Zagorkina rođendana, a u sklopu Književnih dana “Marija Jurić Zagorka”.