Zaključci sa sjednice Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca 13.3.2020. o provođenju mjera zaštite od širenja korona virusa

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca doneseni su Zaključci o provođenju mjera zaštite od širenja koronavirusa koje donosimo u nastavku:

1. ZAKLJUČAK
Sukladno priopćenju Predsjednika Vlade RH, a temeljem danih preporuka i donesenih zaključaka Kriznog stožera civilne zaštite, u I. osnovnoj školi Vrbovec i II. osnovnoj školi Vrbovec od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, primijeniti će se nacionalna mjera dvotjedne odgode nastave u ustanovama dok će djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći dolaziti u školu, no redovna nastava se neće održavati. Učenici od 1. do 4. razreda pratiti će nastavu putem posebnih emisija na HRT3 te putem Sportske televizije, a za više razrede radi se na online nastavi putem računala i tableta. Prijevoz učenika nižih razreda će biti organiziran sukladno rasporedu, dok će prijevoz učenik viših razreda biti otkazan. Ujedno, temeljem navedene mjere, od 16. ožujka 2020. godine primjenjuje se i odgoda boravka djece u dječjim vrtićima na području grada Vrbovca. Ukoliko to zbog objektivnih razloga u pojedinim slučajevima nije izvedivo, u vrtićima će se osigurati osnovni uvjeti za nužan boravak djece. To se odnosi na Dječji vrtić Vrbovec, Dječji vrtić Dobri i Obrt za čuvanje djece Palčić. Apelira se na građane da se pridržavaju ovih mjera.

2. ZAKLJUČAK
Preporuka je da se odgode sva javna okupljanja na području Grada Vrbovca (bez obzira na broj sudionika) u skladu sa zaključcima Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i u skladu s preporukama Nacionalnog kriznog stožera.

3. ZAKLJUČAK
Svim ustanovama i poslovnim subjektima na području grada Vrbovca preporuča se stavljanje dezinfekcijskih sredstava na ulaze u zgrade.

4. ZAKLJUČAK
U Pučko otvorenom učilištu Vrbovec do daljnjeg su otkazane sve kino projekcije i predstave. U Narodnoj knjižnici Vrbovec, također se otkazuju sva javna okupljanja.

5. ZAKLJUČAK
Apelira se na sve građane, ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah): – ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i javna mjesta) – javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao liječnik telefonom dok u slučaju hitnosti nazovite 112.

6. ZAKLJUČAK
Obzirom na navedene zaključke i preporuke, Zelena tržnica utorkom i „Seljačka tržnica“ na prostoru Gradske tržnice u Vrbovcu raditi će samo za domaće (s područja grada Vrbovca i okolnih općina) i provjerene proizvođače hrane i ostalih proizvoda uz dužno provođenje najviših higijenskih propisanih standarda i preporuka vezanih za javna okupljanja.

7. ZAKLJUČAK
Preporuka je da se ispraćaj pokojnika na grobljima na području grada Vrbovca obavlja u krugu uže obitelji, uz pridržavanje preporuka vezanih uz javna okupljanja. 8. ZAKLJUČAK Građanima se umjesto osobnih dolazaka u javne službe preporuča korištenje telefonske i pisane komunikacije te u tom smislu će se na stranicama Grada Vrbovca i kroz sredstava javnog priopćavanja objaviti adresar svih gradskih službi.

9. ZAKLJUČAK
Apeliramo na sugrađane da zadrže pribranost i ne nasjedaju na neprovjerene vijesti i poluinformacije te ih molimo da do daljnjeg redovno prate službene izvore informiranja putem kojih će se redovito objavljivati sve relevantne informacije i preporuke vezane za ovu izvanrednu situaciju.