Udruga Artoratorij: NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE NA GRUPNOJ ŽIRIRANOJ IZLOŽBI INSPIRIRANOJ ŽIVOTOM I STVARALAŠTVOM KNJIŽEVNICE MARIJE JURIĆ ZAGORKE „GORKA SLIKA“

Pozivamo sve mlade umjetnike/ce do 35 godina starosti da se prijave na naš natječaj za izlaganje prilikom skupne žirirane izložbe pod nazivom GORKA SLIKA.

Natječaj je otvoren do 20. veljače 2023. godine. 

Povodom 150. obljetnice rođenja jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj, Marije Jurić Zagorke (rođ. 2. ožujka 1873., Negovec pokraj Vrbovca), osmišljena je grupna žirirana izložba inspirirana Zagorkinim djelovanjem i osebujnim životom naziva „Gorka slika“ u organizaciji udruge Artoratorij.

Mladi vizualni umjetnici su pozvani da kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa stvore vlastita likovna djela uz napomenu da im to bude tek polazišna točka za vlastitu likovnu interpretaciju te da prijavljeni radovi sadrže motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i sl. ‘Gorka’, kao Zagorka i ‘gorka’ kao Zagorkin život često.

U Zagorkinom životu te njenom književnom, novinarskom i feminističkom djelovanju, autorica koncepcije izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Tina Rajić, prepoznaje upravo motive i atmosferu ogorčenosti, gorčine, tuge, samoće, bijesa i čežnje koji bi mogli biti inspirativni umjetnicama/ima za likovno stvaranje. Izložba je zamišljena kao zbir likovnih radova izrađenih u mediju – crtež, grafika, slika, fotografija, kolaž ili ilustracija; a koncepcijski se djelomično naslanja na natječaj „Za najbolju Gorku priču“ u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine.

Više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju, možete pronaći na poveznici: – GORKA SLIKA –