Putopisno predavanje Nacionalni parkovi – najbolja američka ideja

U sklopu oblježavanja Mjeseca hvatske knjige 2019. u srijedu 30. listopada 2019. u 19 sati u goste nam dolazi Siniša Golub, magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode i ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda. Kao netko tko vjeruje da u karijeri zaštitara prirode treba krenuti od temelja, Golub je najprije od svoje 17. godine vodio ekološku udrugu, a od 31. do danas javnu ustanovu za zaštitu prirode u rodnom Međimurju. Prije nego je postao ravnatelj, radio je kao prvi međimurski rendžer, te je u tom smislu prvi Međimurec koji je položio stručni ispit za to časno zvanje, zapravo životno poslanje.Američki nacionalni parkovi njegova su trajna inspiracija, mjesto nadahnuća i prostor istraživanja najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima. Ujedno, to je i prostor susreta s najboljim majstorima zanata interpretacije zaštićenih područja.

U svojoj putopisno-refleksivnoj knjizi Nagovor na odvažnost (2018.), Golub opisuje pet putovanja diljem polovice od ukupno 60 američkih nacionalnih parkova. Na 224 stranice, Golub tekstom i fotografijom progovara o tzv. Geografiji slobode – nacionalnim parkovima i divljini. Knjiga je naišla na dobar odaziv publike, a kritika za takvu vrstu literature u Hrvatskoj ne postoji. Knjiga je nagrađena putopisnom Nagradom Dijana Klariću svibnju 2019. godine.

Predavanje uz fotografije u trajanju 60 minuta obuhvaća gotovo sva putovanja opisana u knjizi, ali na dinamičan način, s brojnim poveznicama između Amerike i Hrvatske.

Siniša Golub član je Fotokluba Čakovec te sudionik više zajedničkih i samostalnih izložbi fotografija.

Ulazak na predavanje je slobodan.