Putopisno predavanje i promocija knjige Karavana

Putopisac, pustolov i hodač Goran Blažević održat će putopisno predavanje te predstaviti svoju knjigu Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali u Narodnoj knjižnici Vrbovec u srijedu, 3. studenoga u 18.00 sati u sklopu programa povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Molimo da najavite svoj dolazak na e-mail knjižnice: knjiznica.vrbovec@gmail.com

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka.
Saudijska Arabija je 2019. odlučila organizirati veliku karavanu deva s ciljem prelaska 650 kilometara pustinje i dolaska do sela Jabrin koji označava sjeverna vrata pustinje Rub Al Khali. Početak ekspedicije bio je na jugu, na samoj granici s državom Jemen.
Goran Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih
izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom nepoznatom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku upoznati i boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“
Nakon povratka kući odlučio je napisati svoju drugu putopisnu knjigu pod nazivom Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali.