Predstavljanje knjiga Zrinski & Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu i Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku

U Narodnoj knjižnici Vrbovec 7. lipnja 2021. održana je promocija knjiga Zrinski & Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu te Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku.

Promocija je održana povodom 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog te 350. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Petar Zrinski rođen u Vrbovcu 6. lipnja 1621. godine, a zajedno s Franom Krstom Frankopanom vođa je Zrinsko-frankopanske urote protiv apsolutističke politike Habsburgovaca. Optuženi za izdaju, vođe pobune pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine.

1919. godine njihovi su posmrtni ostaci vraćeni u domovinu, a 100 godina kasnije (2019.) izdavačka kuća Meridijani izdaje opsežnu monografiju Zrinski & Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu čiji su autori akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić i prof. dr. sc. Nevio Šetić. Knjigu su nam predstavili akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, doc. dr. sc. Petar Feletar i prof. Petra Somek koja je vodila promociju.

Također, autor Ranko Pavleš predstavio nam je svoju knjigu Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku, čiji je urednik akademik Dragutin Feletar i koja je također objavljena u izdavačkoj kući Meridijani.

Knjiga obrađuje povijesnu topografiju srednjovjekovnog Kalničkog kotara. Posebno je obrađen grad Križevci, a potom je opisan dugi niz posjeda, vlastelinstava i naselja, između ostalih vlastelinstva Vrbovec i Rakovec.

Zahvaljujemo cijenjenim gostima na sudjelovanju te našim dragim posjetiteljima što su prisustvovali još jednoj lijepoj promociji u Narodnoj knjižnici Vrbovec!