Predavanje dr. sc. Alojzije Tvorić Kučko – Zagorka i njezin kaj, 4.3.2020.

4. ožujka 2020., povodom Zagorkine obljetnice rođenja, u Narodnoj knjižnici Vrbovec održano je predavanje dr. sc Alojzije Tvorić Kučko pod nazivom Zagorka i njezin kaj.
Naša predavačica i sugrađanka u svojem se svestranom radu, između ostaloga, bavi Marijom Jurić Zagorkom – prvom profesionalnom hrvatskom novinarkom i jednom od najvećih naših književnica, rođenom 2. ožujka 1873. u Negovcu.

Doktorica znanosti i učiteljica, Alojzija Tvorić Kučko, završila je Učiteljsku akademiju (danas Učiteljski fakultet) te stekla zvanje Diplomirani učitelj razredne nastave i hrvatskoga jezika.
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisuje Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij hrvatske kulture na Odsjeku za kroatistiku.
Autorica je doktorske disertacije iz područja starije hrvatske književnosti: Žene autorice i čitateljice hrvatskih molitvenika od 16. do 19. stoljeća.
Alojzija voli istraživati stariju hrvatsku književnost, jezik i kulturu, a ponekad ”zaviri” i u modernu, suvremenu te dječju književnost. 
Uređuje, lektorira i recenzira radove i knjige, održava različita predavanja i sudjeluje na znanstvenim skupovima, vodi seminare i edukacije povezane s kulturom i književnošću.
Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti.
Voditeljica je volonterskih projekata i različitih školskih aktivnosti, mentorica učenicima na natjecanjima.
Kao učiteljica radi u jednoj od područnih vrbovečkih škola te se u tom zanimanju stalno usavršava. 
Dobitnica je priznanja „Stjepan Cipek“ za 2016. godinu te Priznanja za osobite doprinose u razvoju vatrogastva na području grada Vrbovca.
Članica je Udruge Osebunjek koja se bavi očuvanjem kajkavskog jezika i kulture vrbovečkog kraja, a čije su članice jučer također sudjelovale u programu čitajući odlomke Zagorkinih djela.