Otvorenje izložbe skulptura “Snaga vjetra” Mate CROate

4. lipnja 2018. u našoj je Knjižnici povodom Dana Grada Vrbovca, a u godini kada obilježavamo 70 godina neprekidnoga djelovanja Narodne knjižnice Vrbovec, otvorena izložba skulptura Snaga vjetra vrbovečkoga kipara Mate Turića, poznatijeg kao Mata CROata. Kipar Mate Turić rođen je 1987. u Zagrebu. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i stekao zvanje magistar kiparstva i profesor likovne kulture. Artists On Globe dodijelio mu je nagradu za najboljega mladoga umjetnika u Hrvatskoj za 2015. godinu, a 2017. nagrađen je za izložbu godine. Dosad je imao više od 30 samostalnih izložbi.

 

Otvorenje izložbe moderirala je Nada Far, voditeljica Galerije specijalne policije u Zagrebu. Uz uvodni pozdrav ravnateljice Knjižnice Martine Sanković, na otvorenju su govorili Branka Hlevnjak, poznata likovna kritičarka i Zoran Škugor, menadžer u kulturi te autor izložbe Mate Turić. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Robert Đuranec. Branka Hlevnjak u svom predgovoru kataloga piše: „Kako uhvatiti vjetar koji nadima jedra i pokreće brodove, kako ga obuzdati, kako usmjeriti, zaustaviti i napokon kako ga uopće predočiti u kamenu? Nevidljiva struja koja širi i puni jedra, lamaće, lomi ih i zateže, a sve pod spretnim rukama jedriličara, koji zamotaju jedra o jarbol kada napuštaju suradnju s vjetrom i tim činom obuzdaju njegovu snagu, a gdjekad i njegov bijes. Sve te faze pomno prati, stvara, interpretira i domišlja mladi kipar u svom radu koji je posvetio jedrima i vjetru. Jer bez vjetra jedra stoje otužno, nemoćna pokrenuti brod. Tako, premda je nevidljiv, vjetar je ipak vrlo prisutan u djelu Mate CROate. Vidljiv a opet nevidljiv baš kao i stvaralačka snaga koja pokreće umjetnika na taj težak i mukotrpan rad klesanja i obrade kamena koji hoće biti svjedočenje snazi vjetra.“

 U glazbenom dijelu programa nastupio je vrbovečki ženski vokalni sastav Lera otpjevavši pjesme Oj, ti bela zorja i Ljubav se ne trži. Za fotografije se pobrinuo Studio Vidra, a za razglas Pučko otvoreno učilište Vrbovec, na čemu im zahvaljujemo. Nakon otvorenja autor, gosti, posjetitelji i domaćini družili su se uz domjenak u ugodnom ozračju.

Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli da se ovaj program održi, a posebno našim dragim Lerama koje su svojim divnim glasovima ispunile i prostor i duše. I, naravno, zahvaljujemo našoj dragoj publici zbog koje se sav trud isplati.

Izložba se može razgledati u izlozima Knjižnice do 18. lipnja 2018.