Online kulturni i obrazovni sadržaji

Iako kulturne ustanove trenutno ne mogu ponuditi svoje sadržaje korisnicima i posjetiteljima u fizičkom obliku, velik broj sadržaja sada je dostupan u mrežnom obliku. Donosimo vam popis poveznica na zanimljive sadržaje koji ćemo ažurirati. Pogledajte i našu Facebook stranicu na kojoj donosimo još više sadržaja!

Popis online kulturnog sadržaja Ministarstva kulture RH:

https://www.koronavirus.hr/popis-online-kulturnog-sadrzaja/134?fbclid=IwAR0gGwoY7kYSWYSBa4BVirJIRczzjO6ufwXd-6T_rr6Ftgwc8-eXZcP0Xyc

Prof. dr. sc. Ivica Puljak, koji je već dva puta održao predavanje u Narodnoj knjižnici Vrbovec, pokreće svoja predavanja uživo koja možete pratiti ponedjeljkom i srijedom (za mlade i odrasle) te petkom (za djecu) u 17 sati!

facebook.com/PuljakIvica/

Na Školskom portalu ponedjeljkom, srijedom i petkom od 13 sati možete poslušati Željku Horvat-Vukelja, autoricu Hrabrice i Slikopriča, kako priča Željkine priče za mali odmor
Željku i njezino prepoznatljivo pripovijedanje vrbovečki su učenici već imali prilike upoznati na njezinim gostovanjima u školama i Narodnoj knjižnici Vrbovec.
Nadamo se da će uživati i u ovim susretima!

Pogledajte sa svojom djecom hrvatsku filmsku bajku “Anka“, redatelja i producenta Dejana Aćimovića, inspiriranu romanom Mate Lovraka Anka Brazilijanka!

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2020. – NA DALJINU

3. Dani medijske pismenosti, koji su se trebali održati od 30. ožujka do 5. travnja, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, sada se održavaju na daljinu, a dio aktivnosti uživo održat će se u predstojećim mjesecima.

Cilj ovog projekta, koji se ove godine poklapa s Europskim tjednom medijske pismenosti, je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje. Dani medijske pismenosti ujedno su platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti.

https://www.medijskapismenost.hr/dani-medijske-pismenosti-…/

Story Jumper: besplatne priče online! čitajte i/ili stvarajte 🙂

https://www.storyjumper.com/book/search

ŠALJI DALJE!

Projekt ŠALJI DALJE! – besplatne slikovnice svim zainteresiranim knjigoljupcima

Neprofitna udruga Kreativna mreža iz Zagreba koja se bavi popularizacijom knjige i književnosti za djecu i mlade, pokrenula je projekt ŠALJI DALJE! u okviru kojeg će na svojoj Facebook stranici Slikovnica – Prozor u svijet objavljivati kompletne slikovnice iz vlastitog nakladničkog programa. Slikovnice će se moći besplatno čitati i prosljeđivati svim zainteresiranim knjigoljupcima.

https://www.mvinfo.hr/…/projekt-salji-dalje-besplatne-sliko…

I još malo online predstava 😊

http://www.djecjaposla.com/uzivate-li-u-online-predstavam…/…

Pokrenut online književni događaj Decameron 2020 – priče iz karantene

Platforma za kolektivno književno stvaralaštvo u kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji. Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

https://decameron2020price.wordpress.com/

Posadi priču!

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavljuje nagradni natječaj Posadi priču! 2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

Pročitajte više na poveznici:

https://www.husk.hr/posadi-pricu/…

Još različitog sadržaja… Čitajte online!

https://hcdbilten.wordpress.com/2020/03/27/citajte-online/…

Online slagalice!

Knjižnice grada Zagreba pripremile su vam zanimljiv način kako sebi i svojoj djeci prikratiti vrijeme provedeno u kući – online slagalicama sastavljenim od raznolike građe iz vrijedne Digitalizirane zbirke Knjižnice grada Zagreba! K tome sami birate koliko dijelova slagalice želite! Zabavite se! 😊

http://www.kgz.hr/…/zaigrajte-s-nama-online-slagalice/55660…

Budite online – Pitajte knjižničare!

U vrijeme dok vam fizički nisu dostupne usluge knjižničara, oni su tu za vas online. Usluga „Pitajte knjižničare“ (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/) omogućava vam pomoć knjižničara iz hrvatskih narodnih knjižnica u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora na bilo koju temu.

Prije postavljanja samog pitanja pregledajte bazu odgovorenih pitanja (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/pretrazivanje/) i Bazu linkova (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/linkovi/).

LEKTIRE su dostupne na portalu eLektire!

Za pristup sadržaju eLektira i e-knjigama, morate se prijaviti pomoću svojeg aai@edu identiteta ili tako da se registrirate i potom prijavite.

https://lektire.skole.hr/

ICDL – International Children’s Digital Library (Međunarodna dječja digitalna knjižnica) – besplatno dostupne dječje knjige na brojnim jezicima, uključujući i hrvatski. 
U izborniku lijevo (The Library) odaberete Read Books, a onda u padajućem izborniku odaberete željeni jezik.
Osim prema jeziku, knjige možete birati i prema uzrastu djeteta, prema likovima, pa čak i prema boji naslovnice!

http://en.childrenslibrary.org/index.shtml

Kako sad do knjige? Preporuke Gradske knjižnice Velika Gorica – iz elektroničkih izvora – sve na jednom mjestu i za svakoga ponešto:

http://www.knjiznica-vg.hr/blog/kako-sad-do-knjige-preporucujemo-iz-elektronickih-izvora/?fbclid=IwAR1fbyeU_MfRNbZqlCkMLzR3hcOOumWgk__KYaU4UWvHFgnHTeGV6uEA6AE

Za sve ljubitelje slikovnica i animiranih filmova Ivane Guljašević Kuman: pogledajte besplatno animirane filmove!

https://vimeo.com/user24101690?fbclid=IwAR23dmxT1wThvlbFnTgwqK-3jVXGUshKFyftsBtnhuVr0fl-Epue6QNa7_s

Knjižnične usluge na daljinu:

https://padlet.com/hkdrustvo/knjiznicne_usluge_na_daljinu

Županijska kronika:

Od ovog mjeseca možete je listati online na poveznici:
https://issuu.com/zacorda/docs/_k_138

ili skinuti na svoj uređaj:
http://zacorda.hr/zupanijska-kronika-138/

PRVI IZBOR – 2019./2020. – UČENJE NA DALJINU

Digitalna besplatna izdanja možete preuzeti na poveznici:

Besplatan pristup zvučnim knjigama za djecu i mlade na stranim jezicima za učenje i zabavu nudi Audible.
Zvučne knjige dostupne su na engleskom, španjolskom, francuskom, talijanskom, njemačkom i japanskom jeziku.

https://stories.audible.com/discovery?fbclid=IwAR3tXyJX9UcBt3sp8vM8zK4DZz1VgscgjKbBYXxiCNA73qKVK-mk7SJDEN8

Zagreb film poklanja 31 epizodu Malih letećih medvjeda

https://www.youtube.com/channel/UC89rPgNteI7yaxCfpPIQ_AA/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=1

Hit-komedija Mire GavranaTRAŽI SE NOVI SUPRUG” u produkciji Satiričkog kazališta KEREMPUH, izvedena više od stotinu puta pred rasprodanim gledalištem, može se pogledati na You Tube kanalu Kerempuha (www.bit.ly/KerempuhovYouTube)

Glazbeno-scenska čarolija “Jagor“- predstava za djecu nastala prema motivima bajke Ivane Brlić-Mažuranić (režija: Mario Kovač).
Premijerno je izvedena 7. travnja 2019. u sklopu manifestacije “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić” koja se svake godine održava u Slavonskom Brodu.
Izvedena je i na Ogulinskom festivalu bajke te Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a na 5. festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu proglašena je najboljom glazbenom predstavom. Možete je pogledati na YouTube kanalu:

Leona preporučuje filmove, a mi preporučujemo Open Culture – besplatne kulturne i obrazovne sadržaje na webu (e-knjige, audio knjige, filmovi, tečajevi…):

http://www.openculture.com/