Održano predavanje Vještice – stvarnost ili mit?

Sinoć su profesorica Silvija Križan i njezino predavanje pod nazivom “Vještice – stvarnost ili mit?” popunili knjižnicu do posljednjeg mjesta. Brojni prijatelji, kolege, učenici i bivši učenici te ostali posjetitelji željeli su poslušati intrigantno predavanje ove omiljene srednjoškolske profesorice. Predavačica nam je predstavila povijest vještica, vještičarenja i magije počevši od davnih vremena matrijarhata kad su žena i žensko tijelo obožavani, sve do zloglasnog srednjeg vijeka kad su ženska snaga i moć osuđivane i kad se za sve zlo svijeta, prvenstveno za prirodne nepogode, optuživalo žene-vještice. Ne zna se koliki je broj žena stoljećima mučen i ubijen na najokrutnije moguće načine, sve do 18. stoljeća i dolaska prosvjetiteljstva.

Profesorica Silvija Križan po struci je arheologinja i povjesničarka i dugi niz godina profesorica povijesti u srednjoj školi. U središtu njezina interesa oduvijek su različiti segmenti svakodnevnog života ljudi u prošlosti i razumijevanje činjenica po čemu smo mi danas s njima slični, a po čemu različiti.

Predavanje o vješticama prvo je u ciklusu predavanja koja će profesorica Križan održati u Narodnoj knjižnici Vrbovec.

Zahvaljujemo profesorici Križan na ovoj inicijativi i ideji da nam putem predavanja približi neke atraktivne povijesne teme i pokaže nam koliko je povijest uistinu fascinantna.