Održano predavanje Stari Rimljani

Profesorica Silvija Križan sinoć je još jednom popunila knjižnicu do posljednjeg mjesta. Ovoga puta tema su bili stari Rimljani.

Posljednja velika civilizacija staroga vijeka. Kultura koja je poznavala podno grijanje i funkcionalne odvode, društvo u kojem je muškarac gospodar života svoje supruge i djece, narod koji je gradio velebne kupališne zgrade i amfiteatre. Svijet ustrojen na hijerarhiji znanja i vojničke moći, u kojem se upotrebljavala krv gladijatora, gdje je olovno bjelilo bilo ženska ljepota, a ekstravagantna hrana test za sva osjetila. Kako su dane provodili Latini, kako su se rađali i odlazili, kako se liječili i kako slavili, pojasnila je profesorica u svojem najnovijem predavanju.

Silvija Križan po struci je arheologinja i povjesničarka i dugi niz godina profesorica povijesti u srednjoj školi. U središtu njezina interesa oduvijek su različiti segmenti svakodnevnog života ljudi u prošlosti i razumijevanje činjenica po čemu smo mi danas s njima slični, a po čemu različiti. Na svojem Facebook profilu objavljuje crtice „Iz prošlosti“ popraćene fotografijama koje sama snima i do sad je obradila stotinjak tema. Održala je deset predavanja za javnost o različitim temama iz povijesti.