Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige 2016.

Martina Sanković, prof.

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige odvija se svake godine od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Ove godine svečano otvaranje održano je u Šibeniku. Ovogodišnja centralna tema i moto manifestacije je Čitam 100 na sat. Narodna knjižnica Vrbovec i ove se godine uključila u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Za trajanja manifestacije članovima se nije naplaćivala zakasnina za zaboravljene knjige, a prvašićima s vrbovečkoga područja darovali smo besplatnu godišnju članarinu, kao poticaj za čitanje i stvaranje navike na dolazak i korištenje usluga Knjižnice. Nekoliko razreda učenika PŠ Banovo i PŠ Preseka posjetilo je Knjižnicu kako bi se upoznali s radom i pravilima Knjižnice.

Knjižnica je organizirala dva predstavljanja knjiga zavičajnih autora. 21. listopada 2016. predstavljena je knjiga Damira Čivraka Tibor: priče iz Zarina u izdanju Zagrebačke naklade. Knjigu su predstavili Krešimir Maligec, urednik i autor Damir Čivrak, a program je vodio Darko Vidović. 28. listopada 2016. predstavljena je knjiga Narodna knjižnica Vrbovec bivše dugogodišnje ravnateljice Knjižnice Nade Kušić. Knjigu su predstavile knjižničarska savjetnica Tatjana Nebesny i autorica Nada Kušić, a program je vodila ravnateljica Knjižnice Martina Sanković. Na oba predstavljanja knjige odazvao se velik broj posjetitelja, gradska uprava i lokalni mediji, što su nazočni toplo pozdravili.

Članovi naše knjižnice, učenici osnovnih škola: Mia Borko, Mihael Petanjek, Leonarda Pejić, Lea Ranilović, Leona Miklečić, Karla Strott i Ema Pavić sudjelovali su u on-line natjecanju Nacionalni kviz za poticanje čitanja Čitam sto na sat u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Pri rješavanju kviza pomagala im je knjižničarka Marina Senjanec. Iz Narodne knjižnice Vrbovec izvučena je Ema Pavić, učenica 6. r. I. osnovne škole Vrbovec koju smo 10. studenoga 2016. prigodno nagradili knjigom na druženju s ostalim natjecateljima koji su ispunjavali kviz u našoj Knjižnici. Ema Pavić sudjelovala je na završnoj svečanosti koja je održana u utorak, 15. studenoga 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Za kraj obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 15. studenoga 2016., Knjižnica je ugostila dvije starije skupine djece iz Dječjeg vrtića Vrbovec, Ribice i Leptiriće i njihove odgajateljice. Knjižničarke su im čitale pod motom Čita(j)mo sto na sat u knjižnici.