Noć knjige – upitnik

Postavili smo našim korisnicima pitanje povodom Noći knjige (kojoj je ove godine tema LJEKOVITA MOĆ KNJIGE):

*Koja je knjiga za Vas bila ljekovita i iscjeljujuća i zašto?*

Evo što su nam odgovorili!

Sto godina samoće (G. G. Marquez)

Čitajući tu knjigu naučila sam: obitelj nas određuje, čuva i uništava (ne nužno), loše stvari događaju se i dobrim ljudima, važno je stvari nazvati pravim imenom, ne treba gubiti vrijeme na nešto što i tako ne možeš promijeniti, povijest se ponavlja (nažalost), sutra je novi dan.

Borovnica (Darko Macan)

Nedavno sam pročitao strip pod nazivom Borovnica. Borovnica je opaka djevojčica duge crne kose. Prijatelji su joj: Mandarina, Banana, Pipun i Oraščić. Ima brata Kestena. Sve njihove avanture nasmijale su me. Smijao sam se kao lud. A smijeh je najbolji lijek.

Greška u našim zvijezdama (John Green)

Knjiga Johna Greena Greška u našim zvijezdama iscijelila me jer me naučila kako da cijenim vrijeme koje provodim s najmilijima jer nikad ne znam koliko ga još imam. Naučila me da uživam u malim stvarima i pokazala mi da se u teškim trenutcima trebam prisjećati lijepih uspomena s osobom koju sam izgubila i da svatko tuguje na svoj način.

Heidi (Johanna Spyri)

Knjiga Heidi Johanne Spyri mi je bila ljekovita jer se na nekim dijelovima priča o prirodi u gorskim krajevima, ali također ima mnogo preokreta i zanimljivih zapleta. Jednostavno sam uživao čitajući je. Nije toliko predvidljiva kao neke knjige.

Mala pariška knjižara (Nina George)

Ljekovitu moć knjiga upoznajem godinama jer volim čitati, a mnoge su mi knjige u različitim razdobljima moga života pomogle svaki puta drugačije. U posljednje vrijeme dojmila me se knjiga Nine George Mala pariška knjižara. Pročitala sam je jedne nedjelje, u jednom dahu i izazvala je u meni pregršt emocija. Vratila mi je nadu…

Hygge

Ovaj „danski recept za sretan život“ osvojio me svojom jednostavnošću. Toliko je malo potrebno da budemo sretni, s onime što imamo. Sreća je u jednostavnosti i u malim stvarima – u dobroj knjizi i šalici čaja u udobnosti svog doma nakon radnog dana ili u provedenom danu u prirodi s dragim osobama.

Moj Camino (Mara Doljak)

Knjige su meni, zapravo, uvijek bile – lijek: protiv zaborava, protiv dosade, protiv tuge…Takve su ljekovite knjige one kojima se vraćamo – ponovnim čitanjem – kako bismo se opet iscijelili nekom njezinom porukom…

Takva je knjiga Mare Doljak Moj Camino kojom autorica otkriva svoje doživljaje i iskustva, svoj odnos s Caminom, putom hodočasnika (oko 800 km!) do Santiago de Compostela. Poželjela sam saznati o tom putu nešto više od onoga što mi je dao film „Put“, no dobih – puno više!  Podnaslov Mare Doljak Šetnja u dubine sebe ukazuje  na najvažniju sastavnicu ove knjige: spoznavanje bitnog u životu! Moj Camino nudi lijek protiv nestrpljivosti, protiv netolerancije, protiv nepovjerenja u samog sebe i svoje mogućnosti…poruku da se snovi jednog BUDUĆEG putnika Caminom mogu ostvariti …pa i kad imaš već puno desetljeća iz sebe!

Ta optimistična poruka čini ovu knjigu iscjeljujućom. Pred svima nama još je puno lijepih putovanja!

***

Kad je riječ o ljekovitim knjigama, odmah se sjetim nekih od svojih ljekovitih knjiga. Kažem „nekih“, jer je popis velik. Smatram da nije svaka knjiga prikladna za svako životno razdoblje ili raspoloženje. Ukusi su različiti, tako da smatram da ne postoji univerzalna ljekovita knjiga koja bi odgovarala svakome. Među mojim ljekovitim knjigama, izdvajam serijal Harry Potter te starije knjige Philippe Gregory i Michelle Moran. To su knjige koje su uz mene godinama i nikad me ne razočaraju, a volim ih jednako kao i prije 8 godina. Predstavljaju mi nešto poznato, utjehu, toplinu, ali i uspomene.

Zahvaljujemo svima koji su na ovaj način dali svoj doprinos Noći knjige! Pozivamo i ostale da pronađu svoju ljekovitu knjigu, ako već nisu.

Poslušajte nas danas u 16:00 sati i na Radio Vrbovcu (94,5 MHz) gdje ćemo pričati o Noći knjige, objaviti ime dobitnika/dobitnice jednogodišnjeg besplatnog članstva te pročitati jednu priču za najmlađe!