Marija Jurić Zagorka – 145. rođendan

Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna hrvatska novinarka i jedna od najvećih naših književnica, rođena je 2. ožujka 1873. u selu Negovec pored Vrbovca.

Borila se protiv mađarizacije, germanizacije, društvene diskriminacije i zastupala prava žena. Premda su je mladu roditelji udali u Mađarsku gdje je provela nekoliko godina, bila je vezana uz Zagreb gdje je i preminula 1957. godine, u svom stanu na Dolcu 8. Tamo se danas nalazi muzejsko-izložbeni prostor koji je 2009. godine postao centar za istraživanje njezina života i stvaralaštva, ali i multimedijski kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

 

Njezini romani izlazili su u Jutarnjem listu, Obzoru, Ženskom listu, Hrvatskom dnevniku i Hrvatici. Napisala je tridesetak romana, od kojih su, uz Gričku vješticu, najpoznatiji Gordana, Kći Lotrščaka, Plameni inkvizitori, Jadranka, Vitez slavonske ravni, prvi hrvatski kriminalistički roman Kneginja iz Petrinjske ulice te autobiografski roman Kamen na cesti. Roman Crveni ocean spada u same početke hrvatske znanstvene fantastike. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene te Hrvaticu. Surađivala je i u Vijencu i sarajevskoj Nadi. Velika joj je potpora u radu bio biskup Josip Juraj Strossmayer.

Zavičajna zbirka Narodne knjižnice Vrbovec s ponosom čuva njezina djela u raznim izdanjima, fotografije i ostalu građu o našoj velikoj zavičajnoj autorici.