Izložba Gran Canaria – kontinent u malom

U našim je izlozima postavljena izložba fotografija Želimira Štefanovića pod nazivom Gran Canaria – kontinent u malom.

Navratite i uživajte u zanimljivim fotografijama s putovanja našeg sugrađanina!

Izložbu ćete moći pogledati do 20. srpnja 2021.

GRAN CANARIA – KONTINENT U MALOM

S pravom su stari Grci otočje u Atlantskom oceanu, zapadno od Gibraltarskog tjesnaca, nazvali Makaronezija ili blagoslovljeni otoci. Odišu ugodnom klimom, dok istodobno prirodne ljepote i blagodati oduzimaju dah. Tako okruženi Atlantskim oceanom doimlju se poput oaze u pustinji.

Tim arhipelazima Makaronezije pripada i sedam otoka Kanara (Tenerife, La Gomera, El Hierro, Gran Canaria, Fuerteventura i Lanzerote). Naziv je latinskog podrijetla Insularia Canaria  u značenju „Otok pasa“, a prvotno se odnosio samo na otok Gran Canaria. Prastanovnike otočja Guanče potpuno su istrijebili španjolski osvajači.

Upravo je taj otok u ljeto 2019. godine  ispunio moj sedmodnevni odmor koji je trebao proteći kupanjem, sunčanjem, čitanjem i eventualno izletom u glavni grad Las Palmas. Smjestio sam se u jednom hotelu u Maspalomasu, turističkom mjestu na jugu Gran Canarije. No, već idućeg jutra raspitao sam se o izletima i kako istražiti otok. Tako sam zastao pokraj jedne male turističke agencije nedaleko hotela, smještene u proširenom prostoru garaže. Zajedno je vode majka i kći. U kratkom vremenu u ruci sam imao nekoliko prospekata i organizirane izlete tijekom boravka na ovom božanskom otoku. Upitao sam dragu gospođu: „Kad ću se kupati i sunčati?“, a ona mi je odgovorila: „Sljedeće godine, sada svakako morate upoznati otok, ima se što vidjeti!“

Kanarsko otočje vulkanskog je porijekla u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obale Afrike. Teritorijalno pripada Španjolskoj i jedno je od njezinih autonomnih zajednica. Gran Canaria s 1532 četvorna kilometra treći je po veličini otok Kanarskog arhipelaga. Ovaj „kontinent u malom“ nudi beskrajne mogućnosti istraživanja prirodnih bogatstava od sjevera do juga. Na tom putu očekuju vas različita klimatska područja, od hladnijeg, šumama pokrivenog sjevera, do toplog juga i zlaćanog pijeska. Vozeći se od juga prema sjeveru, istočnom stranom otoka, koja se klimatski naslanja na afričku obalu, primijetit ćete kako onu bistrinu neba i sunčane zrake zamjenjuje drugačija boja neba. To je „calima“, pojava prašine s afričke obale, pa nebo nije onako bistro plavo već poprima bjeličasto plavu, gotovo sivu boju.

Gotovo odasvud pogled seže na Tejedu, geografsko središte otoka s najvišim vrhom Pico de las Nieves visokim 1949 metara. Mali otok kojeg krase brojni superlativi naj.

Suptropska klima na jugu pogodna je za uzgoj krumpira, rajčica, banana, manga avokada, papaje, a u određenim klimatskim područjima rastu stabla jabuke, kruške, oraha, badema, kojih je nekada bilo zaista mnogo, potom naranče, trešnje, marelice, masline. A tek palme! One su simbol kanarskog arhipelaga i po njima je glavni grad Las Palmas dobio ime.

Zbog pogodne klime vegetacija buja, raste i nenametljivo ukrašava prirodu, poput već spomenutih palmi, bora i stotine drugih biljaka i stabala karakterističnih za ovaj otok.

Svu tu ljepotu obogaćuje i bugenvila, cvijet Kanarskog otočja, nezaobilazan ukras balkona.

Mnogo je gradova i mjesta koji raznim tradicijskim proizvodima, karnevalima, festivalskim i sportskim priredbama, obogaćuju kulturu življenja i otočnih običaja i sigurno im nećete moći odoljeti. Privući će vas i raznovrsnost gastro ponude temeljene na mesu, plodovima mora, siru, mirisnom domaćem kruhu, povrću i voću i slasticama. Posebnost otoka je i proizvodnja ruma od meda i limuna te također i razni likeri od šećerne trske.

Kombinacija bogate povijesti, kontrasti prirode, tradicijsko stvaralaštvo, duge pješčane plaže i vječno proljeće čine ovaj otok izvrsnom turističkom destinacijom.

Vožnja autobusom, plovidba katamaranom, džip safari, jahanje na devi i duge večernje šetnje zamijenili su cjelodnevno ležanje na suncu. Boravak na Gran Canariji ostavio je prekrasna sjećanja i želju za ponovnim dolaskom. I da sam htio dogodine ponovno posjetiti ovaj otok, ne bih nikako mogao. Koronavirus harao je svijetom. No, ostaje obećanje gospođi s početka priče kako ću se ipak jednom vratiti na otok.

O Gran Canariji i Kanarskim otocima zaista bi se puno moglo pričati i pisati, a da ni ne idemo daleko u prošlost, no i fotografije će stvoriti mali mozaik otočnih ljepota. Uživajte!

Ž. Štefanović