Antonio Grgić: Psihoterapija prostora kroz aktivaciju sjećanja – predavanje odgođeno za 10. 5. 20

U okviru projekta GRAD NA DRUGI POGLED, koji se od ožujka do srpnja održava u Vrbovcu, Udruga PUNKT poziva Vas na prvo u nizu predavanja uz projekciju: „Antonio Grgić – Psihoterapija prostora kroz aktivaciju sjećanja“ u četvrtak 10. 5. u 19.00 sati u Narodnoj knjižnici Vrbovec, Trg Petra Zrinskog 7.

Čovjek može odustati od svega, osim od svoje žudnje. Freudova etika žudnje koju je nadogradio Lacan u svoj etički imperativ žudnje može se produžiti sa čovjeka na prostor koji nas okružuje. Kao i čovjek, i prostori žude, kao i kod čovjeka “priznavanje praznine kao temelj svoje konstrukcije”* je početak bilo kojeg samoizgrađivanja. Kao i čovjeka i prostor se može psihoanalizirati i dovesti do svoje katarze. (A. Grgić)

Autor će govoriti o umjetničkim projektima u javnom prostoru. Jedan od njih je projekt “Sjene” u kojem kroz performans u zemljama bivšeg Istočnog bloka Grgić iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije svog uklanjanja. Takvim činom ritualno priziva potisnuto sjećanje na nasilno uklonjen simbolički sadržaj iz javnog prostora. Iza performansa ostaje materijalni trag na pločniku u obliku nacrtane sjene koji je spomenik sam po sebi, spomenik srušenom spomeniku. Protokom vremena, crtež sjene srušenog spomenika na pločniku polako nestaje i daje mogućnost opraštanja sa simboličkim sadržajem koji je nasilno uklonjen.

*Katarina Vuković Peović, “Može li slika danas reprezentirati zbilju”

Antonio Grgić je arhitekt i slobodni umjetnik iz Koprivnice. U svom djelovanju prvenstveno koristi urbani prostor kao umjetnički medij, kroz vizuru antropologije i psihoanalize prostora. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Izlagao je na nizu domaćih i međunarodnih izložaba, kako samostalno tako i grupno. Autor je više urbanih plastika. Također piše o teoriji umjetnosti, arhitekture, urbanizma i vizualnih komunikacija.

Grad na drugi pogled je putujući interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni projekt Udruge PUNKT koji povezuje angažirano promišljanje grada i edukaciju mladih kroz medij videa te razvoj publike.

2018. godine projekt se održava u Vrbovcu u suradnji s lokalnim partnerima:

I. OŠ Vrbovec, II. OŠ Vrbovec, Srednja škola Vrbovec, POU Vrbovec, Narodna knjižnica Vrbovec, udruge Avis Rara i VUM

Facebook: Grad na drugi pogled <https://www.facebook.com/gradnadrugipogled/

Grad na drugi pogled Vrbovec 2018 podržavaju Ministarstvo kulture, MZOŠ, Zaklada Kultura nova, HAVC i Grad Vrbovec.