60. obljetnica smrti Marije Jurić Zagorke

Narodna knjižnica Vrbovec organizirala je obilježavanje 60. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke 29. studenog 2017. s početkom u 19 sati u prostoru Knjižnice. Prisutne je uvodno pozdravila ravnateljica Knjižnice Martina Sanković, prof., a zatim se gradonačelnik Grada Vrbovca, gospodin Denis Kralj, obratio skupu. Dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko održala je zanimljivo i nadahnuto predavanje Sve Zagorkine žene. Upotpunili smo svoje znanje o Zagorki i vidjeli ju u novom svjetlu. Monolog Ja, Zagorka uvjerljivo je odigrala vrbovečka gimnazijalka Tihana Šimunec, predočivši nam neke trenutke iz života naše zavičajne spisateljice i novinarke. Tihanu je pripremila njena profesorica Nada Poturiček.

Na Zagorku smo ponosni iz više razloga: velika je spisateljica, prva novinarka u jugoistočnoj Europi i naša zavičajna autorica, rođena u Negovcu. Imala je iznimno težak život, a stvorila je puno i ostavila velik i svijetao trag u našoj kulturi. Njeni životni postupci i njena djela iznova nas ohrabruju i govore da nikada ništa nije izgubljeno ako se mi nismo predali i da se za svoje treba boriti do zadnjega daha, bez obzira na cijenu koju moramo platiti.

Zahvaljujemo našim gošćama na sudjelovanju, sugrađanima na velikom odzivu, a Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec na tehničkoj potpori.