352. godišnjica pogibije Zrinskog i Frankopana

30.4.1671. u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, čime je završila Zrinsko-frankopanska urota.


Ove se godine obilježava 352. godišnjica njihove pogibije. Spomendan je posvećen Zrinskom i Frankopanu kao simbolima žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine.

Zrinsko-frankopanska urota predstavlja pobunu protiv centralističkih težnji bečkog dvora i cara Leopolda I. Obojica su službeno osuđeni zbog veleizdaje i pozivanja na ustanak protiv vladara te su im životi tragično okončani.

Petar Zrinski bio je hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik, rođen u Vrbovcu 6. lipnja 1621. Bio je praunuk sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog.

Fran Krsto Frankopan bio je hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik.

Članovi družbe “Braća hrvatskog zmaja” 1907. godine su pronašli posmrtne ostatke hrvatskih velikaša koji su 1919. preneseni i pokopani u Zagrebačkoj katedrali. Na grobu je uklesana izreka kneza i pjesnika Frana Krste Frankopana: “Navik on živi ki zgine pošteno“.

Na slikama možete vidjeti dio naše Zavičajne zbirke koja je velikim dijelom posvećena upravo ovim velikaškim obiteljima.

A u našem katalogu možete provjeriti dostupnost građe o Zrinskima:

https://vrbovec.zaki.com.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&currentPage=1&searchById=1&sort=0&age=0&spid0=1&spv0=Zrinski